08. 12. 2013.

Orientalski vrh/Oriental Trip (Daoli/TeaSpotting)



Do sada sam imao priliku probati par Oolong i zelenih čajeva iz kineske provincije Yunnan koji su rađeni po uzoru na neke poznate iz drugih provincija (npr. Bi Luo Chun čije je izvorno porijeklo provincija Jiangsu), koji pored očekivanih karakteristika imaju utkanu izvjesnu dubinu i paprenost za koju je zaslužno specifično tlo ove provincije, nešto što bi Francuzi nazvali terroir kada bi govorili o svojem vinu.

Ovaj put sam degustirao (u dva navrata) Oolong po uzoru na tajvanski Oriental Beauty (Dong Fang Mei Ren) koji je naposlijetku presovan, baš kao i Pu Erh koji dolazi iz ove provincije.



Zahvaljujući Daoli, odnosno TeaSpotting do sada sam imao u priliku da degustiram po 7-8 različitih čajeva, za koje jednim dijelom nisam nikada čuo. U prvoj pošiljci uzoraka dobio sam pločicu nečega što je na prvi pogled podsjećalo na Pu Erh, međutim naziv na vrećici je jasno naglašavao: Dong Fang Mei Ren (u daljem tekstu DFMR). Čudio sam se nakratko kako jedan Oolong može biti kompresovan poput Pu Erh-a, te je povrh svega bio rađen po uzoru jednog tajvanskog čaja.

U drugoj pošiljci dobio sam još jednu pločicu ovog čaja i budući da su me u oba slučaja impresionirali i pokazali izvjesnu razliku među njima odlučio sam ih oba recenzirati.

Prva serija

Suhi list - Kompaktan, presovan list u oblik kvadra. Tamni crni bakreno-smeđi tonovi su prošarani bijelim dlačicama. Aroma veoma blaga, asocira na sandalovinu i kakao. Iz ovog ugla se ne može prepoznati o kojoj veličini i cjelovitosti listova se radi niti koji je standard branja u pitanju.



Mokri list - Odmah nakon ispiranja izvire bogata voćna nota breskve uz čokoladne tragove. Nakon drugog infuziranja list je ispunio veći dio gaiwana te odisao blagom eteričnošću uz note meda, breskve, cvijeta i jabuke. Čini se kako je zbog čvrste kompaktnosti voda sporije prodirala prema unutrašnjosti pločice što je zauzvrat dozvolilo da se aroma i okus duže zadrže u listovima i postepeno otpuštaju.

List je nešto sitniji nego kod tajvanske varijante ovog čaja, ali ipak varira te je djelimično kožnate teksture. Na par mjesta se mogu primjetiti i tragovi bijelih dlačica na listu gdje voda nije mogla da prodre.



Priprema
(prva serija)

List: 5,7 gr
Porculanski gaiwan ~90 ml
Temperatura: 80 C
Infuziranje: ispiranje - 2m - 2m - 2m 15s - 2m 30s -
2m 45s - 3m - 3m 30s - 4m - 5m - 7m

Infuzija I (2m) - Bistrog bež tona koji ga čini bliže nekom Silver Needle-u nego DFMR. U ustima lagan, osvježavajući i uz kiselo-sladak završetak sočne breskve. Naknadno se mogu primjetiti i note jabuke.


Infuzija II (2m) - Dubljeg tona od prethodne infuzije koji podsjeća na sok jabuke. U ustima je bogatiji od prethodne infuzije uz dodatnu glatkoću i cvijetno-medenast završetak.

Infuzija III (2m 15s) - Čini se kako se kroz infuziranje ton konstantno mijenja te je sada poprimio nijanse zlatno-narandžaste. U ustima zadržaje karakteristike iz prethodnih infuzija koje su ovaj put još dodatno izbalansirane te uz dodatne note šipka i suptilnu slatkoću počinje da asocira na neke bijele čajeve. Pred kraj dolazi po blage paprenosti na jeziku što odaje gdje je ovaj čaj uzgojen.

Infuzija IV (2m 30s) - U četvrtoj infuziji dolazi do izraženijeg narandžastog tona što polako izgledom i počinje asocirati na Oriental Beauty. Okus je identičan prethodnoj uz malo naglašene eteričnosti.

Infuzija V (2m 45s) - Na pola sesije počinju se javljati note drveta uz aromatičnu komponentu koja podsjeća na sandalovinu te sveukupno je bliže tajvanskoj verziji ovog Oolonga.


Infuzija VI (3m) - U narednoj infuziji glavnu riječ nose elementi drveta uz komplement nota meda i suptilnu i ugodnu gorčinu na završetku.

Infuzija VII (3m 30s) - U narednoj šalici dolazi do povratka voćnih elemenata, u suptilnom obliku. Note meda su ipak dominantne ovaj put dok se elementi drveta primjete tek pri završetku. Gorčina je odsutna ovaj put.

Infuzija VIII (4m) - Primjetan je pad tona, što daje do znanja da je list dao svoj maksimum i da je očekivan i pad okusa. U ustima je izražena eteričnost uz suptilne note meda i cvijetni završetak.

Infuzija IX (5m) - Okus je u izraženom padu ali je infuzija glatka duž jezika cijelo vrijeme.

Infuzija X (7m) - Veoma blag, pokazuje tragove gorčine.



Druga serija

Suhi list - Kompaktan, presovan list u oblik kvadra. Crni tonovi listova prošarani su zlatnim dlačicama i vizuelno podsjećaju više na crni čaj nego Oolong. Aroma skoro nepostojeća te se uz koncentraciju čula mogu naslutiti note šipka.


Mokri list - Iako su listovi uglavnom usitnjeni u hrpi se mogu pronaći i djelimično cijeli i duže stabljike mesnate teksture. Dubokog i konzistentnog smeđeg tona, Jasan znak da je u pitanju crni čaj. Odiše notama melase i blagim zemljastim dojmom.


Priprema
(druga serija)

List: 7 gr
Porculanski gaiwan ~90 ml
Temperatura: 80 C
Infuziranje: ispiranje - 2m - 2m - 2m 15s - 2m 30s -
2m 45s - 3m - 3m 30s - 4m - 5m - 7m

Infuzija I (2m) - Bistrog svijetlo-žutog tona. Veoma blaga u ustima uz sočne obrise papaje i suptilnu slatkoću.



Infuzija II (2m) - Za nijansu jačeg tona od prethodne infuzije. Okus je više izražen ali i dalje blag te se mogu primjetiti voćne note omotane izvjesnim karakterom Yunnan-a. Blago asocira na prvi Dian Hong koji sam probao.

Infuzija III (2m 15s) - Bakarno-smeđeg tona, bliže izvornom DFMR. Okus bogatiji od prethodne šoljice uz dodatak nota melase.



Infuzija IV (2m 30s) - Za nijansu dublji ton, jednako bogat u ustima uz blagu eteričnost.

Infuzija V (2m 45s) - Ton poprima crvene nijanse te je vidljivo i nešto fragmenata lista na dnu. Voćni elementi su nadvladani od strane melasastih nota koje u šalici ostavljaju dojam blažeg crnog čaja.

Infuzija VI (3m) - Za nijansu dublji ton uz više melase i asocijaciju na crni čaj uz dodatnu punoću i blag papren završetak.



Infuzija VII (3m 30s) - U ovom trenutku mogu reći da se tehnički radi o crnom čaju, infuzija je jarkog i dubokog tona uz prepoznatljivu punoću i karakter crnog čaja iz Yunnan-a. Ostavlja prepržen i blago kiselkast dojam (kao kod prekuhane kafe).

Infuzija VIII (4m) - Blaga doza gorčine uz izraženu uprženost. Podsjeća na kafu.

Infuzija IX (5m) - Iako se  punoća još uvijek drži uprženost je u padu.

Infuzija X (7m) - Punoća u padu, nazire se gorčina.




Zaključak - U razgovoru sa Mihom (suvlasnikom Daoli-a) saznao sam da je ovaj čaj još uvijek u nekoj eksperimentalnoj fazi te da je svaka serija koju proizvođači ponude na tržište u određenoj mjeri drugačija od ostalih. Uz degustaciju dvije različite serije mogu izvuć zaključak da je riječ o različitom nivou oksidacije lista (listovi iz druge serije su usitnjeni kako bi se proces ubrzao), odnosno prva serija je nešto manje oksidirana u odnosu na drugu koja uveliko naginje prema crnom čaju. Iako su obje vrijedne preporuke ipak dajem blagu prednost prvoj seriji koja je bliža izvornom DFMR.

Ove čajeve možete naručiti kod Daoli i TeaSpotting.

Konačna ocjena (prva serija): 92/100
Konačna ocjena (druga serija): 90/100

Nema komentara:

Objavi komentar