25. 04. 2013.

Bi Luo Chun (Daoli - TeaSpotting)


Bi Luo Chun je jedan od najpoznatijih i najuglednijih kineskih zelenih čajeva, tik do famoznog Long Jinga, a neki bi rekli i ravno rame uz rame. Karakteriše ga specifični uvijeni oblik i 'krzno' od bijelih dlačica. 
Daoli, sa sjedištem u Sloveniji, je odnedavno pokrenuo projekat prodaje i isporuke čajeva direktno iz jednog od svjetskih centara čaja, Kunminga (provincija Yunnan, Kina), pod nazivom TeaSpotting.

Kako se u Kunmingu može naći sve i svašta kada je o čajevima riječ, tako se nerijetko u ponudi mogu naći lokalno proizvedeni čajevi po uzoru iz izvorišnih provincija - Tie Guan Yin, Da Hong Pao i Bi Luo Chun su samo par zvučnih imena strastvenog čajoljupca.

Iako na stranici nije naznačeno od kojeg je kultivara rađen ovaj Bi Luo Chun, prema svom iskustvu i poznavanju mogu reći da je riječ o jednoj od lokalnih sorti biljke, mesnatih listova sa izraženim venama koja se najvjerovatnije koristi i za izradu lokalnog crnog i Pu Erh čaja.

Suhi list ovog čaja je uvijen u tradicionalni oblik po kome je i dobio ime (u prijevodu) 'proljetni puž'. List je delikatan i ostavlja paperjast dojam od velikog omjera bijelih dlačica. Kako se ovaj čaj prži u woku, kao i velika većina kineskih zelenih čajeva na listu se daju primjetiti i nešto tamniji zeleni tonovi među kojima se može vidjeti i glazirani odsjaj od intenzivnog pečenja.

Aroma je suptilna uz finu harmoniju nota slatkastog šipka i cvijeta. Note šipka su često zastupljene kod određenih bijelih čajeva kao što su Silver Needle i Pu Erh ubran i obrađen po metodi prethodnog.


Kako mi je na raspolaganju bio samo uzorak od 4,2 gr odlučio sam se na gongfu pripremu u gaiwanu. U zadnje vrijeme češće pijem čajeve iz gaiwana i učinilo mi se kao dobrom idejom da ovaj Bi Luo Chun degustiram na ovaj način, iako ga u većini slučajeva pripremam u čajniku po zapadnjačkoj metodi.

List - 4,2 gr
Gaiwan - 85ml
Temperatura - 79 C
Infuziranje - ispiranje, 30s, 45s, 60s, 75s


Prva infuzija (45s) je bistra, tona šampanjca uz slatkast miris te obris uprženosti. U ustima pokazuje srednju punoću uz povrtno-slatkast karakter te kompleksan zavšetak sačinjen od uprženosti i karamel nota. Slatkoća jako asocira na šipak i već 'na prvu' mogu reći da je po pokazanom daleko od klasičnog Bi Luo Chuna.


Nakon par gutljaja razvijaju se suptilne voćne note breskve a zadnji gutljaji nose dozu cvijetnih elemenata.
Ono što je zanimljivo kod mokrog lista nakon prve infuzije je da jako asocira na patlidžan, nešto što po prvi put susrećem od kada pijem čaj.


Druga infuzija (45s) donosi skoro jednak ton uz blagu primjesu žute. Ono što prvo primjećujem je umjerena doza trpkosti koja je tolerantna za one koji vole jači zeleni čaj. Kroz ispijanje se razvijaju cvijetni elementi i dominantni su u odnosu na dominantne elemente slatkog šipka i uprženosti iz prethodne šoljice.



Treća infuzija (60s) pored jednakog tona iz prethodne ponovo donosi dominaciju slatkoće koja je fino ukomponovana i uz cvijetne elemente uz dobro balansiran dojam. Cvijetne note se dugo prožimaju u zavšetku a povrtni element ostavlja dojam patlidžana koji se u međuvremenu razvio.








Mokri list treće infuzije je u potpunosti otvoren uz izražen mesnat dojam a ponegdje su vidljive i 'fleke' bijelih dlačica u koje voda još nije uspjela da prodre.


 Četvrta infuzija (75s), koja je ujedno i zadnja u ovoj degustaciji donosi ton jednak prethodnoj uz slatkoću šipka i jednu dozu trpkosti koja prelazi granicu ugodnog te se ujedno pojavljuje i gorčina što je znak da je ovaj čaj pokazao sve što je imao. Da su namakanja bila kraća vrlo je vjerovatno da bi i trpki elementi koji se javljaju u sve tri šalice bili manje izraženi, a budući da nisam imao više lista da probam i drugi put uzeću to u obzir pri formiranju konačne ocjene.


Mokri list je krupan, mensnat, i izuzetno cjelovit. Promatranjem se može uvidjeti da je riječ o stabljici sa vrhom i 1-2 lista. Ono što je zanimljivo je to da u ovoj hrpi nema neotvorenih vrtova što ukazuje da list nije ubran u rano proljeće (možda sredina ili kraj aprila?). Kako je šipak elemenat koji je bio dominantan kroz cijelu degustaciju tako je nezaobilazan i u aromi mokrog lista.

Konačna ocjena - 89/100

Ovaj čaj možete naručiti ovdje.
Napomena - recenzirani čaj je iz berbe 2012, u ponudi je trenutno svježa ovoproljetna berba.

Ostale recenzije Daoli (Teaspotting) čajeva:

Crni:
Črni Vrh/Black Top - Dian Hong (Daoli),

Pu Erh:
Črni Vrh/Black Top - Dian Hong (Daoli),


Nema komentara:

Objavi komentar