31. 05. 2016.

Dnevne degustacije 10



Dnevne degustacije se nakon dugo vremena vraćaju na blog. Naime, ovaj serijal je prvobitno zamišljen kao serija kratkih recenzija o čajevima za koje nisam planirao posvetiti cijelu, iscrpnu recenziju. Od sada ćete biti u prilici jednom do dva puta mjesečno čitati o nekoliko čajeva koje u kojima sam u prethodnom periodu uživao te popratio uz par fotografija.

Za ovaj put sam odabrao pet čajeva, pa da počnemo...

#1 - Superfine Taiwan Ali Shan Oolong (Teavivre)

Poslijepodnevni sati radnim danima su rezervisani za odmor i opuštanje uz par šoljica dobrog čaja. Ukoliko vrijeme dozvoljava obično uživam u čaju na gongfu način - puno lista, manje vode i više kraćih infuzija.

Jedan od takvih primjera je i ovaj oolong koji je kroz prve dvije infuzije pokazao izvjesnu slatkoću da bi se od treće list počeo većim dijelom otvarati i otpuštati intenzivnu aromu orhideje praćenu svježinom. Narednih par infuzija pokazuje fine note cvijeta osmantusa.
Ono što je impresivno za ovaj čaj je cjelovitost i dužina lista; u hrpici sam našao pravog kapitalca od 12 cm!

Priprema: 7gr 120ml 95C 25s-25s-30s-40s-60s-90s-120s-180s









#2 - Indian Marigold (Teabox)

U zadnjih par godina sam u potpunosti prestao kupovati aromatizirane čajeve budući da sam u potpunosti izgubio interes za njih i pažnju usmjerio na kvalitetnije, čiste čajeve. Na čajnom tržištu zlatno je pravilo da se za aromatizirane čajeve korsiti manje kvalitetna baza (čaj) gdje većina okusa i aroma dolazi od jeftinijih umjetnih i prirodnih dodataka (sušeno i orašasto voće, aromatično bilje, ekstrakti aroma i sl.). Kada je o bazi riječ, ovaj čaj je sušta suprotnost budući da je korišten veoma kvalitetan (i skup) Darjeeling First Flush (čaj iz proljetne berbe).

Uz finu aromu vanilije i badema na površini ovaj čaj iznenađuje uz prvi gutljaj kojeg karakteriše blaga gorčina nevena praćena ugodnim skladom nota vanilije i badema te se završava uz okrepljujući dojam. U narednim gutljajima gorčina se stabilizira ali i dalje ostaje prisutna što malo narušava harmoniju. Kako imam još nešto malo ovog čaja preostaje mi da pokušam pronaći način pripreme za optimalni užitak.

Priprema: 3gr 250ml 90C 5min








#3 - Shakhira Spring (Teabox)

Nakon što sam ovaj čaj recenzirao na blogu ostalo mi je oko 50 gr za uživanje u ovom Nepalcu. Tek uz posljednje listiće otkrio sam da je ovaj čaj izvrstan kada se pripremi gongfu metodom. Prva infuzija od nekih 30 sekundi je iznjedrila veoma intenzivan i bogat dojam povrnog temeljca kojeg prati umami koji je inače karakterističan za kvalitetnije japanske zelene čajeve. Naredna infuzija od 30 sekundi je dovela u sumnju moj izbor načina pripreme uz intenzivnu gorčinu, poput pelina. Ipak, nisam odlučio odustati i narednih par infuzija me je u potpunosti oduševilo uz ugodne gutljaje začinjene bogatim notama cvijeta i muskatela.

Priprema: 8gr 150ml 90C 30s-30s-45s-60s-90s







#4 - Ran Watte (Dilmah)

Ovaj čaj sam pronašao u jednoj od kartonskih kutija i radi se o jednom od posljednjih čajeva koje sam naručio sa eBay-a. Mislim da sam tamo predugo kupovao čajeve osrednje kvalitete, kockao na aukcijama i čekao predugo da bi me naposlijetku pristigli čajevi obično ostavili ravnodušnim.
Zaintrigirala me je Dilmah linija čajeva usitnjenog lista (broken) čiji se okus pokušava porediti sa pojedinim vinima.

Ran Watte je uzogojen na Šri Lanki na nadmorskoj visini od 1800 metara i asocira na darjeeling: svjež, blago cvijetan i srednjeg tijela. Čajni grm na višoj nadmorskoj visini se sporije razvija i raste što dozvoljava da se, u poređenju sa nisko uzgojenim grmom, u listu razvije veća koncentracija hemijskih komponenti koje mogu rezultirati u kompleksnijem okusu i aromi. Iako je ovaj čaj star barem dvije godine još uvijek se moglo pristojno uživati u njemu.

Priprema: 2,5gr 250ml 100C 4min








#5 - Shou Mei od divljeg grma sazrijevan 3+ godine (ESGREEN)

Riječ je o još jednom čaju o kojem ste imali priliku čitati recenziju na blogu. U kasnije večernje sate izbor čajeva bi spao na one sa manjom koncentracijom kofeina. Ovaj bijeli čaj se pokazao i kao dobar kandidat za zapadnjački način pripreme u čajniku uz 3-4 namakanja od par minuta. Mnogo sati smo supruga i ja proveli uz ispijanje ovog iznimno aromatičnog čaja i bojanku.

Priprema: 5gr 250ml 90C 2-4min x 3-4







Toliko za ovaj put, do slijedećih dnevnih degustacija...

2 komentara:

  1. Odlično! Ja imam jednu "ciglu", belog shou meia, koji je se pokazao odličnim...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam i ja negdje uzorak presovanog Shou Mei-a od Teavivre, probam kada stignem :)

      Izbriši