28. 12. 2012.

Dnevne Degustacije 4 - Alnatura Advents Kalender Tee kolekcija


Krajem prošlog mjeseca uzeo sam Alnaturinu kolekciju čajeva Adventa. Iako vrlo rijetko uzimam čaj u vrećici ove sam uzeo iz razloga što mi se pružila prilika da probam 24 različite mješavine. Cijenom je relativno povoljan - 4,5 do 5 KM za kutiju. Sve su vrećice imale priliku da se pokažu a one najbolje sam izdvojio preporukom. Pa da počnemo...


Čaj za dobro jutro (1) - Riječ je o čaju srednje punoće gdje je se ističe element komorača i dominira sredinom nepca. Na završetku glavnu riječ preuzima sladić, a blaga eteričnost mente ga nadopunjuje. Ostale sastojke (miloduh, list kupine) ne poznajem dovoljno da bi ih mogao prepoznati u ovom čaju.

Čaj od limunskog grma (2) - Iako je okus tanak aroma je nešto dublja, limunov lista uz naglašenu paprenost koja se može sresti u raznim Chai Masalama. 
Chai (3) - Srednjeg tijela, paprenost dominantna ali ne prenapadna. Ostale note koje su ističu su cimet i anis dok se grlu zadržava blaga slatkoća sladića. Dodavanjem šećera malo se izdefiniše profil tako što dodatno naglasi sladić i zaustavlja dominaciju paprenosti (sada su jednaki). Aftertaste je relativno dug, cimet traje kratkotrajno dok se paprenost duže zadržava.

Zeleni čaj s jasminom (4) - Veoma ukusan i prijatan zeleni čaj s jasminom. Jasmin je umjeren a čaj ukusan uz dozu nenametljive trpkosti i suhoće na kraju. Primjer dobro balansiranog zelenog čaja s jasminom u vrećici. Preporuka. 


Kamilica (5) - Kamilica u ovoj kolekciji je tipično mirisna uz note nečega što podsjeća na anis (moguće je da su se arome izmiješalie između vrećica), te ima pomalo sočan završetak uz slatko-slan utisak. Blago podsjeća na povrtni temeljac. Pomalo čudan, ali i ukusan.
Rooibos (6) - Srednje punoće, pomalo kremast u ustima, specifične biljne arome sa notama majčine dušice i nečega što podsjeća na jod (skoro nezaobilazno kod rooibosa). Kako se hladi poprima daške kiselosti. Sve u svemu prijatan i veoma zadovoljavajući rooibos u vrećici.


Čaj energije (7) - Blaga citrusna nota uz dodir borovine praćena svježinom i slatko-paprenim završetkom. Ugodan i topao aftertaste đumbira koji se dugo zadržava kao i slatkoća sladića koja leži u grlu. U svemu tome odnekud se provlače suptilne note kamilice koje nema u mješavini. Sa svakim gutljajem čaj je više papren, te odlično ide uz suhi doručak.
Čaj od šipka i hibiskusa (8) - Kiseo uz primjesu šipka koja podsjeća na fermentirano bobičasto voće. Nije kiselo-trpak kao što je slučaj sa čistim hibiskusom, već kiselo sočan. Šipak se bolje osjeti kako se čaj hladi i gubi se prvobitni dojam fermentiranog voća.
Čaj od matičnjaka i limunske trave (9) - Blagog okusa i blago eteričan, podsjeća na mentu. Nakon par gutljaja razvija se određena citrusna nota koja se završava uz obrise biljne gorčine. Sveukupno blag čaj, pogodan za one koji vole suptilnije arome i laganiji okus.
Čaj harmonije (10) - Slatkasto mirisan, pun i pomalo oštar od đumbira i limunovog grma. Honeybush se osjeti kroz notu sličnoj rooibosu. Nakon par gutljaja završetak postaje papren i zadržava se neko vrijeme u grlu. nakon nekog vremena paprenost prelazi i na vrh jezika. kao biljna verzija chai-ja. 

Crni čaj (11) - Blago natprosječan za vrećicu, sasvim malo ugodno gorak uz alkalni karakter (Assam). Srednje pun i pitak uz dašak gorčine. Provlači se nota komorača, valjda iz neke vrećice. Nakon pijenja javlja se blaga suhoća-trpkost u ustima i suhoća u grlu uz notu dima.


Zeleni čaj Sencha (12) - Srednje pun, relativno blag, bez neke naročite trpkosti uz malo preprženosti. Nakon par gutljaja javlja se malo kiselosti sa strana jezika. Prosječan zeleni čaj u vrećici. Da se primjetiti i izvjesna nota anisa/komorača. Ugodan ali ne ostavlja jak dojam.
Čaj za dobar osjećaj (13) - Poznato tijelo neutralnog rooibosa začinjen paprenošću đumbira i kiselošću jabuke. Narandžina kora se tek osjeti naknadno u tragovima. Menta se skriva između ali se može prepoznati po svojoj eteričnosti u pozadini. Lemongrass je također utkan i skoro neprepoznatljiv, glavnu riječ vode đumbir i jabuka.

Čaj od komorača, anisa i kima (14) - Mekan i svjež, note komorača i anisa su stopljene. Nazire se blaga kiselost u svježini. Kako se hladi poprima malo slatkoće.  

Biljni čaj (15) - Kombinacija bilja u ovoj vrećici je Osvježavajuća i ugodna, a moglo bi se reći da i utaljuje žeđ. Menta i limunska trava su komplementarne, a limunov grm daje jednu blagu paprenost koja zaokružuje ukupan dojam.

Čaj za osvježenje (16) - Tijelo rooibosa se razvija u blagu eteričnost i završava sa slatkoćom šećera. Na nepcu se zadržava čudna kombinacija aroma limuna, mente i nečega što asocira na sapun, dok na jeziku ostaje osjećaj suhoće. Slatkoća se povremeno vraća i zadržava na vrhu jezika uz mlak dojam narandže. Sve u svemu, ništa posebno, čak malo i odbojno.

Slatki Chai (17) - Veoma sladak, uz suptilno papren završetak. Slatkoća odlično ide uz suptilne note cimeta, te čaj ostavlja dojam viskozne punoće u ustima, nešto slično salepu. Pristojna kombinacija bilja, preporuka za sladokusce.

Čaj od komorača (18) - Ovaj čaj od komorača, iako tankog tijela, djeluje osvježavajuće uz dodir kiselosti i ugodnom slatkoćom na završetku. Naredni gutljaji su jednako intenzivni, a pri kraju šoljice se može osjetiti i dašak slanog. Solidan čaj.

Čili kakao čaj (19) - U ovoj blago paprenoj mješavini dominantan element je slatkoća koja je odlično spojena sa notama kakaa. Komorač i anis daju elemente svježine, a menta zaokružuju kompletnu sliku. Topla preporuka.

Citrusni zeleni čaj (20) - Kombinacija zelenog čaja i citrusnog bilja ostavlja isuviše mlak dojam u svakom smislu, čaj je blag, bez trpkosti, nedovoljno definisan, a limunski elementi su skoro neprepoznatljivi. Zaobići.

Čaj vitalnosti (21) - Blag i srednje pun, zeleni čaj je dobro izražen za jednu vrećicu dok su ostali elementi možda i malo previše suptilni ali ipak prepoznatljivi, posebno citrusni elementi limunskog grma. Sveukupan dojam je blago natprosječan.

Čaj od paprene metvice (22) - Veoma dobra vrećica paprene metvice, čistog osvježavajućeg okusa uz dobro balansiranu aromu.

Čaj sreće (23) - Čaj srednje punoće uz blage elemente kakaa i sladiće uz svjež i topao završetak te prepoznatljivo tijelo rooibosa. Cimet je slabo primjetan a vanilija neuočljiva, koja se pojavljuje tek nakon što se čaj zasladi i donekle popravlja utisak. Ukupan utisak je neimpresivan uz tupe arome koje na koncu slabo definišu karakter ovog čaja i ostavljaju mlak dojam.

Čaj za laku noć (24) - Odličan spoj matičnjaka, kadulje i lavande. Matičnjak daje određenu punoću dok kadulja ima ulogu zadržavanja osvježavajuće eteričnosti na nepcu a lavanda se prepoznaje u tragovima na završetku. Između gutljaja na površinu izvire i blagi dodir kamilice. Čaj je veoma ugodan i pomalo kremaste sturkture. Topla preporuka.

Broj komentara: 5:

  1. Odgovori
    1. Odlična prilika da se probaju čajevi i odaberu favoriti prije kupovine :)

      Izbriši
  2. Nisi napisao koji ti se najviše dopao. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 4, 17, 19, 24 (dvoumim se između 17 i 24) :)

      Izbriši
    2. Uh, mislim da ne bih mogla da se odlučim, cimet ili lavanda - pitanje je sad! :)

      Izbriši