25. 12. 2012.

Gunpowder

Gunpowder je ako ne i prvi čaj s kojim se zapad susreo. Riječ je o zelenom čaju iz Kine porijeklom iz Zhejiang provincije, grada Shaoxing, zaseoka Pingshui koji datira još iz perioda dinastije Tang (618-907 god.). Danas se čaj ovom metodom proizvodi u većini Kine (nešto kvalitetniji su oni iz provincija Fujian, Anhui, Guandong i Hunan) kao i na Tajvanu te Sri Lanci.



Gunpowder (珠茶, zhū chá) je jedan od jeftinijih zelenih čajeva koji je karakterističan po sitnom, preprženom i čvrsto urolanom listu veličine 3-5 mm koji podsjeća na zrna sačme. U Kini se gunpowder skoro nikako ne konzumira te je uglavnom namijenjen za izvoz. 


Izrada ovog čaja se sastoji od tretiranja svježih listova vodenom parom kako bi se ubili enzimi zaslužni za raspadanje te omekšao list za dalju obradu i oblikovanje. Nakon toga listovi se rolaju (češće mašinom nego ručno) i u zavisnosti od dužine trajanja dobija se raspon nijansi lista od maslinasto zelene do tamno-zelenog tona uz odsjaj i glatku površinu. 

Najkvalitetniji gunpowderi nosi nazive 'Pinhead' i 'Temple of Heaven' uz veoma sitan i veoma čvrsto urolan list, nakon kojeg slijede ostale kategorije koje variraju od Premium, Special te Grade 1, 2, i sl. na kojima je list sve krupniji, labavije ili nepravilno urolan uz više grančica.



Priprema:
Gaiwan (85-100 ml) - 7 gr lista (2 čajne kašike), 80 C, 6 namakanja: 10s, 25s, 40s, 50s, 70s, 90s
Čajnik, metoda I -  10 gr lista (3 čajne kašike), 250 ml vode na 80 C, 3 namakanja: 1 min, 2 min, 3 min
Čajnik, metoda II - 2,25 gr lista (manje od 1 čajne kašike), 250 ml vode na 80 C, namakanje 3-4 min
Čajnik, metoda III -  3 gr lista (1 čajna kašika), 150 ml vode na 70-80C, 3+ namakanja: 1 min, 1 min, 1,5 min...




Infuzija: Zlatnog tona i srednje punoće. Dominantne preprženosti uz note ugljena, mente, paprenosti i voća uz blag povrtan karakter.

Suhi list: Tamno zelen i čvrsto urolan, poput zrna sačme. Izraženog preprženog tona uz obrise breskve.





Vrijedi još dodati da je gunpowder sastavni dio marokanske tradicije te se priprema zajedno sa svježom mentom u velikim metalnim čajnicima uz dosta šećera i služi se staklenim čašama.

Recenzije:

China Special Gunpowder, Franz & Sophie

Special Gunpowder, Camel

Gunpowder Green Tea (Zhu Cha)

Broj komentara: 8:

  1. Hi, Alen. Thanks for the review. I ordered a little Gunpowder - try too!

    OdgovoriIzbriši
  2. :) This is a new part of my blog with purpose to inform (soon-to-be) tea enthusiasts about various kinds of tea. Thanks for the support!

    OdgovoriIzbriši
  3. pozdrav Alene. Samo mi je jedan detalj jako zanimljiv da se Gunpowder ne konzumira u Kini?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo Mario, Gunpowder se konzumira u Kini ali u veoma malim količinama. Većina je namijenjena izvozu.

      Izbriši
  4. Pa da . Uglavnom ovih dana cu jedan probrati za Vas iz kolekcije Dammann čaja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. budem vam ga osobno dostavio ako ste u Mostaru, ja bih bio u sukobu interesa ako bih ga ja osobno komentirao

      Izbriši
    2. U Mostaru sam trenutno, možete me kontaktirati putem kontakt forme.

      Izbriši