04. 01. 2013.

Črni Vrh/Black Top - Dian Hong (Daoli)

Početkom septembra prošle godine naišao sam na Daoli, slovenskog prodavača dijelom baziranog u Kunmingu, jednom od čajnih centara Kine. Ono što me je dalje zaintrigiralo je niz slika i tekstova vezanih za iskustva Romana i Mihe koji su ključne karike u ovom projektu. Nedugo zatim stupio sam sa njima u kontakt kako bih saznao nešto više o njihovom poslu i čajnim podvizima. Nekoliko dana poslije na moja vrata je stiglo deset uzoraka.



Za prvu recenziju sam odabrao sam "Črni Vrh", riječ je o Dian Hong crnom čaju oblikovanog u stilu Bi Luo Chun-a. Čitajte dalje kakve je dojmove ostavio.



Ovakav Dian Hong se nešto rjeđe susreće, prije toga sam imao priliku probati još jedan koji je ostavio pozitivne dojmove i mnogo ugodnih šalica, te je Črni Vrh, pored vizeulne asocijacije na pužića, sadrži više od 50% zlatnih vrhova, te je blago melasast uz blage note šećerne trske i burbona kao i ljuske kuhanog krompira. 



Odlučio sam se za degustaciju u gaiwanu kako bi najbolje uočio i procijenio dijapazon okusa i arome koji ovaj čaj ima za ponuditi. Sa 5 gr suhog lista i po 100 ml vode uživao sam u ukupno sedam infuzija (30s, 35s, 40s, 45s, 50s, 55s, 60s). U prva dva infuzirana list se sporo otvara da bi pred kraj sesije došlo do punog otvaranja u kojem zauzima veći dio gaiwana.

Mokri list nakon prve infuzije
Mokri list nakon zadnje infuzije



30s - Karamel ton, mekan i bogat dojam arome iz šoljice. Prvi gutljaj nosti note melase, karamele, vanilije (možda se i varam ali takva je sugestija) i šećerne trske. Okus je pun okus, dosta mekan i 'zaobljen' bez prenaglašenih elemenata, savršeno izbalansiran. Kroz dalje ispijanje glavnu riječ vode note melase i šećerne trske te završetak uz note karamele. Na nepcu se zadržava toplina uz blagu utisak majčine dušice. Paprenost Dian Honga u ovom slučaju je pritajena ali prisutna kada se koncentriše na nju. 

35s - Dubljeg tona bakarno-crvene, više melase uz dublju punoću, ostale note su ostale jednake kao kod predhodne. Jak dojam kuhane kore krompira, malo steže u grlu nakon ispijene šoljice. 

40s - Kao prethodni uz dozu svježine. 

45s - Kao prethodni sa još više svježine i malo ugriza na završetku

50s - Punoća okusa opada, ali je i dalje bogat

55s - Zaokružena mekoća, svi tonovi su izbalansirani, paprenost je suptilna kroz cijelu sesiju. 

60s - Počinje da se javlja trpkost, čaj je pri kraju mogućnosti ugodnosti što se tiče namakanja , više su izražene note krompira a na jeziku se osjeti gladak film koji je blago papren. 




Mokri list je veoma cjelovit, dug i mesnat, sastoji se od mekane stabljike sa listom koji se odvojio od vrha ali se nije skroz ispravio po širini, te vrha koji je ili cio ili sa još jednim listom koji se tek počeo odvajati od njega. Note krompira prati cvijetni dašak. 


 U sažetku, Črni Vrh je i više nego odličan crni čaj, jedan od najboljih Dian Honga koje sam probao (a probao sam ih mnogo), te ga toplo preporučujem. Za 140 gr ovog čaja potrebno je izdvojiti 14,95 €, a dostava je besplatna. Črni Vrh možete naručiti ovdje.

Konačna ocjena - 96/100


Ostale recenzije Daoli (Teaspotting) čajeva:

Pu Erh:
Črni Vrh/Black Top - Dian Hong (Daoli),

Zeleni:
Bi Luo Chun (Daoli - TeaSpotting),

Broj komentara: 7:

  1. Thanks for the review! It looks delicious!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. And thank you Dmitrij for reading it :) It's one of the best Dian Hongs I ever had. I have 9 more samples from this company to try/review, I'm sure there are more good sips to come :)

      Izbriši
  2. kako si narucio ovaj caj njega nisam probao... odakle inace narucujes ti sebi cajeve, imas li neke dobre stranice ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo :) Na kraju posta sam stavio link gdje se može naručiti ovaj čaj. A čaj sam dobio kao uzorak sa još 9 ostalih, nisam ih naručio. Šta te konkretno interesuje od čajeva? U zadnje vrijeme najčešće naručujem kod Teavivre i Siam Tee, te nešto malo na eBay-u.

      http://www.teavivre.com/
      http://siam-tee.de/index.php?cPath=0

      Izbriši
    2. A odakle dobijas uzorke , to zato sto pises recenzije pa ti salju ili? Ma i ja sam fan cajeva pa reko da vidim odakle ti narucujes inace. Znaci to su ti linkovi, s kojim si najzadovoljniji inace ti

      Izbriši
    3. Neke naručujem, neke dobijam... Trgovci znaju poslati uzorke kada vide da se razumiješ i interesuješ u čaj, nadajući se da ćeš ih poslije naručiti i eventualno ostaviti dojam na njihovoj stranici, Steepster-u ili blogu... Kod Siam Tee sam morao naručiti uzorke, 20 čajeva za 15€, dok Teavivre nekad šalje sam od sebe ili mi stave više kada naručujem.
      Pogledaj moj Steepster nalog (gore na meni traci), nisam pisao tamo već neko vrijeme ali tu su čajevi koji su mi se svidjeli.

      Izbriši