06. 05. 2013.

Tea Time! 8 - Dva mjeseca poslije


Vjerujem da ste primjetili da su postovi na blogu manje učestali u zadnja mjeseca, a zadnji Tea Time je bio prije dva mjeseca. Razlog tome je posao koji sam skoro dobio i još uvijek pokušavam da izmeđuostalog u svoje slobodno vrijeme uključim i aktivnosti oko bloga.

Ova epizoda serijala će da obuhvati zadnja dva mjeseca dešavanja u mom 'svijetu' čaja, s toga pripremite šalicu vašeg najdražeg čaja i uživajte.

Početkom marta sam odlučio apstinirati po pitanju nabavke čajeva, držao sam se striktno toga da ako već nešto naručujem da je to u onoj mjeri koja se ne može osjetiti na mom mjesečnom budžetu, odsnosno uzimao sam svega po 2-3 uzorka od po 1-3$ u mjesecu, što se na kraju prenijelo i na april. 

Krajem prethodnog mjeseca nakon što sam popio dobar dio čajeva, degustirao dobar dio uzoraka kada bih našao slobodnog vremena (obično vikendom) i tako smanjio svoju čajnu 'policu', tek onda sam odlučio da je vrijeme za obnovu inventara, ponajviše što je proljetna berba tek nekih mjesec dana iza nas pa su mnogi trgovci osvježili svoju ponudu.

Pu Erh sa aukcije kojeg nestrpljivo očekujem ovih dana

Kada već spominjem trgovce osvrnuo bih se na (ne)određene trgovce na eBayu u negativnom kontekstu, kojeg izbjegavam kako ne bih nekome slučajno naštetio time. Kako je eBay jedna globalna 'pijaca' za očekivati je da se na njoj može naći svega i svačeg, pa samim tim i loše robe. Ukoliko pogledate na kategoriju čaja vidjećete da je većim dijelom popunjena Pu Erh-om i Tie Guan Yin-om. Za lošu investiciju na polju prethodnog sam već jednom govorio, ali moje zadnje loše iskustvo na eBay-u je sa crnim čajem.

Naime, prethodnog mjeseca sam na aukciji jeftino ugrabio Dian Hong crni čaj koji obećavao mnogo prema slici, uz pregršt zlatnih vrhova i dobrom reputacijom trgovca. Kada je čaj naposlijetku stigao na moju adresu vizuelno sam bio uvjeren da sam odlično prošao i bez razmišljanja i degustacije sam ostavio pozitivan dojam prodavaču. 

Slika lošeg čaja kojeg sam uzeo

Kada sam čaj kasnije pripremio dočekao me je hladan tuš - bio je skoro bezukusan. Nakon ponovne pripreme (jer sam pomislio da sam ga pravio na pogrešan način) zaključio sam da je čaj star najmanje dvije godine i da je možda i loše skladišten uslijed čega je skoro u potpunosti izlapio. Na moj upit zašto je čaj tako loš trgovac nikada nije odgovorio...
Sada taj čaj pijem na poslu sa tvrdom vodom sa slavine i mogu reći da je u rangu sa onima koji se na vagu mogu uzeti za 20 KM (~10 €) / kg.

Pouka ove priče je da se ne treba tek tako upuštati u naručivanje kod trgovaca koji tek odnedavno prodaju na eBay-u i do kojih niste došli nečijom preporukom. Uz dosadašnje iskustvo mogu da preporučim svega par trgovaca: ShanghaiStory (rebeca_li), China Show Market (charles511888)Berylleb King Tea (berylleb)Fong Mong Tea Shop (teabusiness0517).

Drugi ljubitelji čaja s kojima razmjenjujem iskustva još preporučuju i: Dragon Tea House (ldllu) i China Cha Dao (nedavno migrirali sa eBaya).
Ukoliko naručujete čaj sa eBay-a i znate trgovca čiji čajevi su vrijedni preporuke, to možete učiniti u komentarima na dnu posta ili na Facebook stranici.

Zadovoljava nepce i u tvrdoj vodi, povremeno pijem uz prstohvat domaće mente

Kako sam već spomenuo čaj, posao i tvrdu vodu, mogu reći da još uvijek eksperimentišem sa raznim čajevima - do sada najbolje rezultate pokazuju oolong, Pu Erh i turski crni kojeg sam uzeo u Sarajevu prije nekih dva mjeseca (8 KM za 500 gr.)
Kada je riječ o samoj vodi, svježe prokuhana daje najbolje rezultate dok svako naredno donosi neugodan osjećaj u ustima u vidu kamenca i hlora, nešto što se na sreću ne dešava sa flaširanom vodom 'Zlatarica' s kojom pravim čaj kući.

Pu Erh kojeg pijem zadnjih par dana
Što se tiče mog izbora čaja u zadnja dva mjeseca primjetio sam da malo pomalo postajem više privrženiji srednje i visoko oksidiranom oolong-u te 'Sheng' Pu Erh-u. Ako se osvrnete na postove s početka godine (a i prošle) uvidjećete da sam kroz recenzije preferirao crne čajeve, dok u zadnjih par mjeseci taj trend opao.
Iako se moj izbor čajeva svako malo mijenja, crni čajevi ipak zauzimaju čvrstu poziciju, a povremeno (moglo bi se reći češće nego inače) u koju šolju dodam i malo mlijeka, čisto da razbijem monotoniju u jutarnjoj rutini kada crne čajeve i najčešće pijem.

Dva oolong-a od Daoli koji su nedavno degustirani

Poslijepodnevni sati su rezervisani za oolong i Pu Erh, skoro uvijek kroz gongfu ili barem 
'à la' gongfu, ovisno od situacije. Te, nazovimo ih, ceremonije se znaju otegnuti i u rane večernje sate, gdje se ponekad javi nagovještaj da san možda neće doći u predviđeno vrijeme.

Kako radim, vikendi su postali na neki način rezervisani za degustacije, tada imam dovoljno vremena kao i  dnevnog svjetla za fotografije koje na koncu završe na blogu i Facebook stranici. Nedavno sam nabavio rokovnik u koji zapisujem utiske o čajevima koje dobijem sa strane od prijatelja iz svih dijelova svijeta, koje nema puno smisla recenzirati na blogu zbog nedostupnosti, kako meni tako i ostalima.

Snježna hrizantema

Još bih da spomenem nakratko i jedan biljni čaj koji sam imao priliku piti ovih dana (inače vrlo rijetko pijem tisane), riječ je o tzv. snježnoj hrizantemi koja je u Kini reklo bi se endemska biljka koja je visoko cijenjena, a samim tim i skupa. Imao sam sreće da je dobijem u skorašnjoj pošiljci uzoraka od Daoli (koju su pokrenuli nedavno projekat Teaspotting), a o samom tisanu će uskoro biti i recenzija.

Slika sa degustacije Bi Luo Chun-a iz 2011. godine 

 Vremenom sam skupio mnoštvo slika i degustacijskih nota koje se mogu (uz malo truda i dobre volje) pretvoriti u recenzije, ali kako vrijeme odmiče ti čajevi postaju nedostupni, ponajviše zbog sezone (npr. imam recenzija nekoliko čajeva iz 2011.), a zatim i isključivanja iz ponude. Alaudiram ponajviše na čajeve iz Franz & Sophie koji su dolazili i odlazili sa polica a koji su ostali u lijepom sjećanju. S toga sam odlučio da u narednom periodu na blogu recenziram što više svježih čajeva iz ovogodišnje berbe, na putu su neki čajevi i uzorci od Teavivre-a, koji su prema njihovim tvrdnjama kvalitetniji (a samim tim i malo skuplji) u odnosu na prošlu godinu. Jedva čekam da probam svježi Bi Luo Chun!

Narudžba kod Taiwan Tea Crafts

Kada već spominjem narudžbe, novo otkriće koje je pohranjeno u bookmarks folder je i Taiwan Tea Crafts. Kako imaju aktivnu ponudu za Free Shipping već od 25$ i svježe proljetne oolonge nisam mogao odoliti a da ih ne naručim i probam. Sa vlasnikom sam imao veoma ugodan i informativan dopis a sama dostava je bila brza (poslano 18.4. sa Tajvana, stiglo 3.5.). Trenutno pijem dva ortodoksna oolong-a o kojima sam imao priliku čitati u knjizi James Norwood Pratt-a "Tea Lover's Treasury" koja je izašla prije nekih 30-ak godina, što je za pojam čaja i njegovog širenja po zapadu dijelić historije.


Opet bih nakratko da se vratim na svoje navike. Naime, otkrio sam da ako sebi noć prije odvojim tri čaja na papir sutradan ne razbijam glavu o tome koji mi se čaj sinoć pio, a samim tim ne moram razmišljati pola sata koji ću čaj piti. Čisto da spomenem...

Julius Meinl, jedan od rijetkih brendova čajeva u vrećici koje preporučujem

Što se tiče planova u naredna dva-tri mjeseca namjeravam prije svega da se vratim u redovitije postanje na blogu, tj. da ga uspješno balansiram sa ostalim obavezama, kao i da povučem liniju koji je čaj za mene vrijedan ispijanja a koji ne, što će najvjerovatnije uključivati bacanje određenog dijela čajeva u smeće. Možda zvučim kao snob nakon ovoga, ali život je prekratak da pijemo običan čaj, pogotovo ako imamo izbora.

Isječak o Genmaicha-i iz "Harney & Sons Guide To Tea"

Nakon proljetno(-ljetnog) čišćenja namjeravam se afirmisati malo više prema literaturi, do sada sam pročitao dvije knjige: "Harney & Sons Guide To Tea" od Michaela Harney-a, i kao što sam gore već spomenuo "Tea Lover's Treasury" od James Norwood Pratt-a. Ukoliko ste tek ušli u svijet čaja, prva bi Vam mogla biti malo i suha, ali drugu mogu od srca preporučiti jer pokriva mnogo aspekata i protkana je avanturističkim duhom.

Toliko od mene u ovom Tea Time-u, čitamo se uskoro!

Broj komentara: 6:

  1. Dragon Tea House takodje toplo preporucujem, imao sam 10-tak narudzbi kako caja tako i cajnog asesoara i jako sam zadovoljan, takodje stizu jako brzo

    OdgovoriIzbriši
  2. Cestitam ti novi posao. Primjetila sam da si manje na blogu i na FB. Super zanimljivi cajevi, pitam se kad ih stignes sve isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na čestitkama :) Mnogi čajevi su probani do sada, a samo oni koji zaslužuju etiketu 'dobrih' se nađu na blogu.

      Izbriši
  3. Ali ja i dalje smatram da je ok da povremeno pišeš recenzije i nekih egzotika koje možeš probati, iako mi ovde ne možemo da ih nabavimo (za sad). Od koga ćemo saznati za njih i naučiti nešto novo, ako ne od tebe? :) Pritom, ako neko moj ide u tu zemlju i pita koji čaj da mi donese, ja ću znati šta da mu kažem. ;) P.S. ''Opet bih nakratko da se vratim na svoje navike. Naime, otkrio sam da ako sebi noć prije odvojim tri čaja na papir sutradan ne razbijam glavu o tome koji mi se čaj sinoć pio, a samim tim ne moram razmišljati pola sata koji ću čaj piti. Čisto da spomenem...'' - genijalno. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Biće i egzotike povremeno, obećavam! :) Više o tome na grupi.

      Izbriši