07. 01. 2013.

Dnevne degustacije 5 - tri nova čaja od Plantaga

Odmah iza Nove godine stigli su mi uzorci od Plantaga, nekima su i prije. Brže-bolje sam ih degustirao i odlučio recenzirati u sklopu dnevnih degustacija prije nego se čajevi nađu na policama trgovina.



Uz prigodan kalendar i slogan "Zdravo i opušteno!" Plantago je poslao preko 5000 koverti sa uzorcima svojih novih čajeva. 



Prvi čaj koji sam degustirao, ujedno meni i najdraži od ova tri je crni čaj sa đumbirom i cimetom. Riječ je o mješavini 75% crnog čaja, 15% đumbira i 10% cimeta. Pripremljen prema uputi, čaj je srednje dubokog smeđeg tona, suptilno mirisan na cimet i đumbir. Prvi dojam je da riječ o umjerenoj punoći, bez gorčine i trpkosti, što me prijatno iznenađuje - obično crni čaj pusti nešto gorčine nakon 5 minuta namakanja. Đumbir je skoro odmah primjetan dok na završetku glavnu riječ preuzima cimet nakon koga se razvija izvjesna slatkoća na korijenu jezika. Na nepcu se neko vrijeme zadržavaju elementi cimeta te nešto više naglašenog đumbira. Malo šećera dodatno naglašava đumbir u papreno-slatkoj kombinaciji. Chai je prvo što mi je palo na pamet kada sam uzeo prvi gutljaj te će sigurno naću mjesto na mojoj polici. Čini se kako je ovo prvi crni aromatizirani čaj - Made in BiH :)


Aronija je bio drugi čaj na repertoaru tog dana, nakon ručka i laganog odmora. Riječ je o bobičastom voću koje je skoro na margini naših potrošačkih navika, a nakon malo istraživanja saznao sam da je riječ o jednoj namirnici koja je 'lijek za sve' te ukratko pomaže kod tegoba vezanih za krvotok (tlak, migrene, loša cirkulacija...) , podstiče probavu, djeluje antivirusno, dobar je za dijabetičare itd.



Drago mi je da se Plantago odlučio na znatan udio aronije u ovoj mješavini, kada je riječ o voćnim čajevima većina ih se radi na jakoj bazi hibiskusa i prirodnim/vještačkim aromama voća čiji se okus/aroma želi imitirati, a u najboljem slučaju 5-10% udjela ciljanog voćnog okusa. Ostatak mješavine, u jednakim dijelovima po 25% čine plod šipka i hibiskus. Vrijeme namakanja je 15 minuta, za što je odgovoran šipak za koji treba više vremena da otpusti svoje aktivne tvari.


Pripremljen čaj je blago viskozan i duboke crvene boje, za što mogu reći da potiče od hibiskusa. Okusom je veoma svjež i dosta blaži u odnosu na čisti hibiskus. Kiselost je ugodna, bez skupljanja usta, što je opet karakteristika hibiskusa. Šipak daje jednu dubinu naspram kiselasto-svježih elemenata hibiskusa i aronije. Odličan balansiran voćni čaj.  





Za kraj sam ostavio Svete trave, za neke poznatu biljnu mješavinu od prije. Naime, ovu mješavinu bilja mogli ste naći na policama trgovinama u rifuzi prije par godina, a ovo se čini kao povratak. Međutim, kako mi je ostalo nešto čaja iz rifuze, odlučio sam da ih uporedim, zakuhao sam svaki prema njihovim uputama i ostao iznenađen. 


Varijanta u vrećici je nešto dubljeg tona uz više naglašenu punoću i eteričnost ruzmarina naspram varijante u rifuzi koja je nešto blaže eteričnosti uz izvjesnu svježinu i blago gorak završetak. Analizom sastojaka ovih mješavina primjećujem odsustvo ive u mješavini iz vrećice, koja je prepoznatljiva po svojoj gorčini. Pored toga u vrećici ćete naći i ruzmarina koji daje jednu finu punoću ovoj kombinaciji uz ćetinarsku eteričnost. Sve u svemu, riječ je ukusnijoj kombinaciji od svog prethodnika.

Broj komentara: 6:

  1. Super,blago vama, nadam se da cu nekad imati mogucnost da probam Plantago, bas sam znatizeljna u vezi Svetih trava... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Biće jednog dana nadam se. Svete trave su mješavine bilja iz Hercegovine. Sastav: hajdučka trava, žalfija, kantarion, vrijesak, majkina dušica, ruzmarin i timijan.

      Izbriši
  2. Usput da napomenem, 6 gr Svetih trava u rifuzi (onaj koji se više ne može uzeti) šaljem u razmjeni za ovaj mjesec.

    OdgovoriIzbriši