15. 02. 2013.

Na čajanki kod Iv - Slurp-O-Rama & Cutensils*



- U ovim zimskim danima koje dio nas voli provesti nešto mirnije i čekati proljeće za nove inspiracije i podvige, postoje i osobe kojima je 'proljeće' svaki dan bez obzira na godišnje doba, raspoloženje ili nešto treće. Jedna takva osoba je danas i moja gošća na blogu. Mali Iv, kako je svi zovu, je industrijski dizajner po profesiji, gurmanin sa istančanim ukusom, zaljubljenik u retro, što se dakako može vidjeti u mnogim njenim kreacijama, i naravno - čajoljubac.

Zdravo svima! Moje ime je Iv i ja sam domaćica na blogu Slurp-O-Rama & Cutensils*. Osećam izuzetno ushićenje što imam priliku da gostujem ovde kod Alena među svim ovim čajevima, jer sam i sama posvećeni čajoljubac.

Poput Alena, i ja sam prvo naišla na Ivu i njen blog Iva did it., koji me je doveo do ovog magičnog mesta. Ne mogu da vam opišem svoje oduševljenje kada sam razotkrila jedan čitav svet posvećen čajevima i to u komšiluku. Otkriće ovog malog kruga ljubitelja čaja mi je dalo vetar u leđa kako bih se još više posvetila pisanju o svom hobiju i istraživanju preostalih portala na pomenutu temu.

Ah, a onda se desila grupa Dobri čajevi - Razmjena čajeva i druženje. Na stranu razmena koje mi svakoga meseca sve više zatrpavaju police i kutije za čaj, obogatila sam svoj život za toliko divnih i genijalnih ljudi sa grupe, da mi je dan potpuno nezamisliv bez njih. Konačno, imam s kime da podelim svoju radost ako naiđem na neki lep čajnik, ako napravim novu kutiju za filter kesice ili ako mi stigne paket super ukusnog čaja čak s drugog kontinenta! 

Kada sam pokrenula svoj blog, imala sam ideju da pišem o malim stvarima koje mi čine dan i koje me vrlo usrećuju - ''cutensils'' kako sam ih nazvala. Šolje i čajnici su oduvek zauzimali vrlo bitno mesto u mom životu i definitivno su se ubrajali u kategoriju cutensils. Naravno, s njima ide i čaj. 

Sećam se da sam još kao mala volela čajeve koje mi je mama spremala ili sakupljala na livadi u vikendici na Zlatiboru. Kasnije, kada se Milford pojavio kod nas, pokupovala sam sve ukuse koje su imali, ali su mi vrlo brzo dosadili. Onda se otvorila Kuća Čaja na Vračaru i tada sam se zaljubila u ritual čaja, kao i u čajeve u rinfuzi. O tog trenutka, čaj je postao toliko bitan deo moje svakodnevnice da nema šanse da se desi jedan dan, a da uz gušt ne popijem makar jednu šolju. :) 


Ovo je moja polica u kuhinji na kojoj čuvam čajeve. Kao što rekoh, od kada sam u grupi za razmenu, police su sve punije i nakon današnje reorganizacije kutijica i čajnika, shvatila sam da mi ipak nije sve stalo na ove četiri pregrade. Ranije, prijatelji su mi iz inostranstva donosili magnetiće za frižider kao suvenir, danas mi donose kesice čajeva. :)

Tako da planiram ovih dana ili da krenem u kupovinu kutija za čuvanja ovih mirisnih listića ili da ih sama pravim. Kao što vidite, i dalje nabavljam čajeve u filter kesicama. To su uglavnom Twinings crni, aromatizovani čajevi. Ponekad naiđem na nekog novog proizvođača u prodavnicama, pa rešim da isprobam nove ukuse, ali uglavnom ostanem ravnodušna jer ništa ne može da se meri sa svežim čajem u rinfuzi. 

U Beogradu posećujem prodajne objekte Kuće Čaja i Small Tree-a koje me uvek obraduju novim mešavinama u rinfuzi, kao i predivnim priborom i kutijicama. Pre mesec dana sam konačno imala priliku da probam čajeve iz sarajevske čajdžinice Franz&Sophie! Oh, moje sreće! Vlasnik F&S je bio toliko divan da mi je poslao i uzorke na degustaciju. Biću toliko slobodna, pa ću reći da već danima pijem samo njihove čajeve, hihi. :) 


Kako svaki čaj ima svoj čajni set, posebnu šolju, čajnik, tako ima i svoje doba dana za ispijanje. Ranije sam pila jednu šolju kafe dnevno, međutim, primetila sam da mi ne prija, pa sam je zamenila crnim čajem. Dosta se teško razbuđujem, pa mi jači crni čaj daje boost potreban da širom otvorim oči i brže prionem na posao. 

Ovom prilikom sam odabrala Čokolada - badem iz Franz&Sophie koji se sastoji iz crnog čaja, komadića zrna kakaa i badema, kolutića jagode, latica ruže i prirodne arome. Pustim da odstoji tri minuta i pijem ga čistog bez zaslađivača.


U toku popodneva volim da popijem voćni čaj. Kako stvari trenutno stoje, Lipton me jedini nije izneverio kada je ova vrsta u pitanju. Ne dodaju previše hibiskusa, ili i ako ga dodaju, to tako lepo kamufliraju primarnim aromama čaja, te zaista imam utisak da pijem čaj od te i te voćke. 

U prošloj razmeni sam dobila Lipton Green Tea - Mandarin Orange i moram priznati da sam ga popila za jedan dan. Nisam ljubitelj aromatizovanih zelenih čajeva, ali ova kombinacija je za 5+! Sačekala sam da se prigodno ohladi, odnosno postane mlak i zatim sam u njega dodala kašičicu livadskog meda i 1dl ceđenog soka od pomorandže i mandarine. Time sam još više naglasila ukus voća.




Za veče uglavnom ostavljam rooibos kako u sebi ne sadrži kofein. Jedna od mojih omiljenih mešavina iz Kuće Čaja jeste Ledeno doba koje se sastoji iz rooibusa, limunove trave, kore limuna, mente, divljeg šafrana, pupoljka pomoranže i arome breskve i lajma. To je čaj sa možda najlepšom aromom koju sam osetila do sada. 

Njega takođe pijem bez zaslađivača i planiram da ga probam u ice tea verziji, jer su me Alen i Iva navukli svojim postovima na ovu ideju. :) 

Eto, toliko od mene. Pošto je u toku ovomesečna razmena, odoh sada da pakujem paketić jednoj dami i tome se mnooogo radujem! Svaki put kada se dešava nova razmena, ja sam puna ideja koje bih sve čajeve mogla da šaljem i kako bih mogla da ih upakujem. Ako ste željni druženja, nestrpljenja dok vam ne stigne supercute paketić u sanduče i ako volite čajeve makar trunku kao mi, svratite nam u grupu na jednu čajanku. Ne morate da se najavljujete, tamo uvek ima nekog! :)

Hvala na čitanju i hvala Alene na gostoprimstvu. :)

- Hvala i tebi Iv, bilo mi je zadovoljstvo :)

Broj komentara: 5:

  1. preslatko i autentično...kako sam počela da opisujem takve stvari "Mali Iv"-asto :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjajan post. Odusevila me tvoja polica za caj. Preslatke cajne sitnice :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno, moraš voljet ljude koji vole čajeve :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš lepo gostovanje:) Fotke♥

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na pozivu, Alene! Ponosni muž :)

    OdgovoriIzbriši