18. 01. 2014.

Tea Time! 9 - 2014.



Ovi zimski dani su nekako prekratki za degustiranje i fotografisanje čajeva pa sam malo usporio i sa objavljivanjem recenzija. No, taj nedostatak sam nastojao nadoknaditi kroz istraživanje, ostvarivanje novih kontakata te, naravno, planiranje sadržaja.

Euforija Nove godine je isparila i pred vama je sažetak utisaka iz Stare, kao i planovi i ambicije za tekuću.

S vremena na vrijeme jave se momenti kada se duboko zamislim (skoro meditativno) i donesem određene zaključke na osnovu iskustava iz proteklog perioda te stvorim neku sliku kojoj ću težiti u predstojećem. Tako je, između ostalog, i sa čajevima.

Naime, prije nešto više od 3 godine javila se iskra radoznalosti prema čaju koja se brzo rasplamsala te bacila dosta drugih interesovanja (hobija) u zaborav. U počecima sam s uzbuđenjem isčekivao svaku priliku da probam neki čaj, bez obzira odakle dolazio i koliko koštao... Ipak kao student nisam bio baš u mogućnosti da sa čajevima 'dodirnem sedmo nebo' pa sam pokušao probati svega po malo, koliko su mi moji studentski dohoci dozvoljavali.

Prvi čaj koji me je uistinu očarao je Yunnan Emperor Gold Dian Hong od ShanghaiStory te je prvim gutljajem 'poklopio' sve čajeve koje sam do tada (u životu) probao kroz erupciju aromatičnih nota i okusa koji su preplavili nepce. U narednom periodu sam još više kupovao čajeva, očajnički pokušavajući pronaći nešto jednakog ili boljeg dojma od Dian Hong-a. Taj trenutak je vremenom došao te između toga je bilo par čajeva koji su me oduševili, ali sam na koncu ostao sa manjom hrpom čajeva koju jednostavno nisam pio, niti sam je mogao ikome dati - jer je niko nije želio.

Yunnan Emperor Gold Dian Hong

Prelomni trenutak kada sam naučio svoju prvu lekciju je sesija jednog od aromatiziranih Pu Erh kolačića koji je poremetio moje čulo okusa tako da sam naredna dva dana osjetio isključivo okus metala u ustima, neovisno o tome što sam jeo i pio.

Dakle, prva lekcija glasi: ne kupuj čaj gdje god vidiš da se prodaje. Pakovanje/prezentacija možda jeste atraktivna ali niska cijena govori da se nećeš 'naslušati muzike'. Iako se povremeno mogu pronaći kvalitetni i ukusni čajevi za male pare riječ je o upuštajnu u igru ruleta, kako sa novcem tako možda i sa zdravljem.
U potrazi za čajem uvijek je pametnije okrenuti se kredibilnim prodavačima koji su povjerenje klijenata mukotrpno stjecali godinama.

No, kako sam naučio više od par lekcija, ostaviću ih za neku drugu priliku i osvrnuću se na prethodnu godinu.

'Ozloglašeni' Pu Erh kolačići

Tokom godine moj ukus i navike se mjenjale; proljeće je obilježila faza crnih čajeva da bi početkom ljeta više uživao u zelenom i dugim sesijama oolong-a. Kako su dolazili hladniji dani skoro sam prestao piti zelene čajeve i ponovo sam stekao afinitet prema dubljem okusnom profilu tako da sam ponovo došao na crne te Pu Erh čajeve.
Bijeli čajevi su se tu i tamo prožimali, više u toplim nego hladnim danima, a u zadnjih godinu, godinu i pol dana sam jednostavno izgubio interesovanje za biljnim i voćnim infuzijama te aromatiziranim čajevima.

Ono što sam primjetio u periodima kada sam pio crne čajeve je to da mi ostali i nisu baš najudobnije 'ležali' na nepcu pa sam tada degustacije posvećivao skoro isključivo crnim čajevima iz Indije i Kine. U periodima zelenih čajeva nisam imao nikakvih problema sa uživanjima ostalih, pa ni crnih.

Iako ne vodim neku posebnu evidenciju prošle godine sam probao pozamašan broj čajeva koji su pristizali iz svih uglova svijeta. U nekima sam uživao dosta dugo, danima, sedmicama, a neke sam, nažalost, probao samo jednom. No, kako to obično biva pamte se samo oni najbolji, pa bih da izvojim slijedeće koje sam recenzirao:


Također mogu izdvojiti i par čajeva koje prošle godine nisam recenzirao na blogu:

Taiwan Style Green Tea - mokri list

Prošlu godinu sam najviše pažnje posvetio čajevima iz Kine i Tajvana, te iako ih se definitivno nisam zasitio ove godine ću nastojati da izađem iz svoje 'udobne zone' tako što ću većinu pažnje posvetiti čarima japanskih čajeva koje baš i ne poznajem najbolje. Za početak sam pronašao prodavača koji pored zelenih čajeva (koji preovladavaju u japanskoj čajnoj kulturi) u ponudi ima i drugih, također iz Japana.

Na trenutak sam pomislio da bih se ove godine mogao orijentisati i prema čajevima sa indijskog podkontinenta, međutim to bi bilo previše u jednom zalogaju, a uz to iskustvo sa zelenim čajevima možda ne bi bilo u punom raskošu.

Genmaicha, mješavina japanskog zelenog čaja i upržene riže

Svako malo se u postovima dotaknem Facebook grupe za druženje i razmjene pa ću tako i ovaj put, odnosno pohvaliću se (i u ime ostalih članova) da je u prošloj godini organizovano i uspješno realizirano 12 razmjena a grupa se polako ali sigurno širi.

Tokom godine dosta informacija o čaju sam saznao preko Tea Guardian, Fine Tea Focus a rado sam čitao i blogove iz ex-Yu sfere koji su 'začinjeni' čajem, tj. Slurporama & Cutensils, Iva did it, Kuhinjske priče kao i još neke koje za koje sam tek nedavno saznao, npr. Bibliovca. Iva (autorica bloga) je koncem godine pripremala jedan post sa fokusom na čajeve pa je tako nabasala i na moj blog. Jedna od zajedničkih stvari Ivi i meni je to da oboje recenziramo - Iva knjige koje čita a ja čajeve koje pijem.

Jedan od čajeva iz razmjene

Što se tiče sadržaja na blogu prošla godina je bila nešto skromnija od pretprošle, ali s opravdanjem. Naime pred proljeće sam dobio posao tako da nemam toliko slobodnog vrijemena kao prije, ali se zato mogu pohvaliti da imam poslodavca koji nema ništa protiv da na radnom mjestu uživam u čajevima na način koji to činim i kući.
Shodno tome, ove godine sam planirao primjeniti malo drukčiji pristup kada su u pitanju postovi tako da možete očekivati i nešto kraće i nešto češće postove (recenzije, serijale). Da ne bude zabune, tu i tamo će biti iscrpnih recenzija kao što je do sada bio slučaj ali takve su rezervisane samo za najbolje čajeve.

Nova šolja sa infuzerom

Prvi post u ovoj godini bih završio najavom jednog iznenađenja koje spremam te se nadam ću uskoro imati priliku i da otkrijem o čemu je riječ.

4 komentara:

  1. Želim ti da i ove godine imaš dosta recenzija, a i da realizuješ to najavljeno iznenađenje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, pozdrav za tebe i Ćofija :) Fin ti je blog, čitamo se!

      Izbriši
  2. Odlican post! Hvala ti sto citas moj blog, a ja o caju puno naucim upravo ovdje. Jedino nisam probala toliki broj cajeva kao ti :)
    Drago mi je na poslu mozes uzivati u cajevima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na lijepim riječima Gordana, najdraži su mi tvoji postovi o interesantnim stvarima i svakodnevnici u Danskoj :)

      Izbriši