11. 02. 2012.

Ledeno Doba, Plantago

Vrijeme je za još jednu recenziju, budući da trenutno imam više slobodnog vremena, možete očekivati 1-2 recenzije sedmično.

Ovaj put sam se odlučio za jedan biljni čaj, odnosno čajnu mješavinu. Riječ je Plantagovom Ledenom dobu. Ledeno doba je mješavina sa rooibos afričkim grmom kao bazom te dodacima u vidu limunove trave, šafrana, cvijeta narandže, mente te arome breskve i limete.


Za 50 gr ovog čaja moraćete izdvojiti 4 KM. Čaj sam uzeo u Tušu, a mislim da ga još možda možete naći u Mercatoru. Za ostale velike prodajne lance nisam siguran, provjerite. NAPOMENA: OVAJ ČAJ NIJE VIŠE U PRODAJI.



slika


Sastojci i upustva o pripremi.



slika

Čaj veoma prijatan oku, te aromom podsjeća na voćnu kombinaciju. Mene lično podsjeća na 'Čunga Lunga' žvake.


slika

Prema upustvu, 3 gr čaja zalijemo sa 2dl ključale vode...


slika

...te pustimo da ostoji 10 minuta.


slika

Budući da je rooibos jako sitan čaj, poželjno je da koristite cjediljku sa sitnijom mrežicom. Čak i pored žičanog filtera na mom čajniku porao sam koristiti cjediljku.


slika

Nakon 10 minuta čaj se procjeđuje.


slika

Ako želite čaj možete zasladiti.



slika

Kao što sam i rekao, mene lično aroma asocira na Čunga Lunga žvake, te aromu mogu opisati kao kombinaciju svježina limunove trave, tijelo rooibusa, te aromu breskve. Ispijanjem čaja prisutna je svježina, te kako čaj klizi prema grlu primjetan je i okus rooibosa - sasvim blago slatkast i zemljast.


Sažetak:

Bogate,egzotično voćkaste i citrusne arome odišu ovim čajem koji jednako prija topao ili kao ledeni čaj. Uz to ne sadrži kofein pa je pogodan za ispijanje i u večernjim satima. 

Konačna ocjena - 84/100


slika

2 komentara:

  1. Bio mi je omiljeni vecernji caj. Steta sto je ova linija povucena iz prodaje :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, šteta... Kuća Čaja iz Beograda ima ovu mješavinu, a jednom sam je vidio i kod nekih njemačkih dobavljača. Ako se ne varam cijena mu se kreće oko 5€/100 gr. Ako te interesuje mogu potražiti link pa ti poslati.

      Izbriši