11. 02. 2012.

Bi Luo Chun & Long Jing, eBay(rebeca_li)

Trideseta (jubilarna) recenzija.

Kada nabavim određeni čaj koji još nisam recenzirao, pijem ga dok mi ne ostane 10-ak grama za recenziju. Danas su na red došli Long Jing i Bi Luo Chun koje sam kupio na eBay-u. Nažalost, prodavač više ne šalje u BiH (kao i još mnogi iz Kine) zbog, kako sam doznao, procjene Kineske pošte da bi paket do BiH stigao za 45-50 dana. Zbog toga prodavači strahuju da bi mogli dobiti negativnu ocjenu od svojih kupaca, što na eBay-u nije mala stvar ako želite da vam posao cvjeta. Koliko sam vidio u ostale zemlje regiona u dobrom dijelu slučajeva šalju.

Bi Luo Chun

slika

...je među prvim čajevima koje sam naručio i još uvijek se sjećam tog proljetnog jutra kada sam uzbuđen otvorio paket i gurnuo nos u vrećicu. Aroma je bila neopisiva. Međutim, par sedmica po otvaranju dobar dio arome isčezne te dođe do određene promjene ukusa. Dugo vremena sam čuvao par grama ovog čaja za recenziju te mi se čini da to baš i nije toliko pametno, baš zbog lapljenja arome i okusa. No, šta je tu je, žao bi mi bilo da ga popijem a ne ispratim na dostojanstven način.
Bi Luo Chun je jedan od deset najpoznatijih kineskih čajeva izvorno sa obronaka planine Dong Ding u Jiangsu provinciji.





slika

Listovi fino urolani po dužini te savijeni u polu-spiralu bez mnogo loma, tamno zelene boje te prošarani sa oko 15% bijelih vrhova. U prijevodu značenje ovog čaja bi otprilike bilo "Zeleni proljetni puž". Kada bih izgled usporedio sa istim čaja od Franz & Sophie ovaj nekako izgleda ljepše te odiše intenzivnijom aromom. Ukoliko niste upratili, davno sam nekada radio recenziju ovakvog čaja od Franz & Sophie. Oblik suhog lista dosta varira od blago urolanog lista do nivoa koji podsjeća na gunpowder. Kvalitet ovog čaja se procjenjuje na osnovu količine vrhova (žute nijanse bolje od bijelih) kao i tonova lista (jarki tonovi bolji od tupih tonova). Vrhunski Bi Luo Chun se prodaje za oko 400-500 dolara po funti (funta - 453 gr.)



Kada se pripremi ( jedna čajna kašika na 250ml 80C vode 1-2 min), čaj je bistar sa blagom zelenom nijansom koja brzo prelazi u žutu, pa naposlijetku i zlatnu. Aroma je svježa i baš nekako podsjeća na proljeće. Međutim kroz aromu se probija oštra nota slična hloru, najvjerovatnije uslijed korištenja hemijskih gnojiva i pesticida. Dobro se sjećam da dok je čaj bio svjež nije imao te note, odnosno pojavile bi se tek kada bi čaj zalio vodom iznad 80C.

Okus je blag i svilenkast na dodir, te svjež uz blagu cvijetnu notu a kako se hladi poprima dozu trpkosti. Aftertaste je suh i slatkast sa malom dozom gorčine na korijenu jezika (valjda zbog starosti i hemikalija).

slika


Na mokrim listovima je primjetno mnoštvo manje-više cijelih vrhova sa jednim listom i stabljikom. Na kraju mogu zaključiti da je ovo izvanredan čaj ali samo ako se pije odmah po nabavci. Dodatna preporuka: 70-80 C 2 infuzije (1 min, 1,5 min).


Konačna ocjena - 78/100

Long Jing



Drugi čaj koji recenziram je Long Jing, moj najdraži zeleni čaj. Čaj je također od istog prodavača sa eBay-a te je među najboljim koje sam probao. Srećom imam još jednu uncu ovog čaja vakuum zapakovanu. Long Jing (poznat još kao i Lung Ching - kantonski dijalekt) na našim prostorima je poznat još kao i "Zmajev zdenac" (eng. Dragonwell). Kao i Bi Luo Chun i ovaj čaj je među deset najpoznatijih kineskih čajeva te porijeklo vodi iz Zhejiang provincije iz sela 'Zapadno jezero'. Ovaj čaj je dobio ime po uzburkanom izvoru koje su tamošnji stanovnici nazvali 'Zmajev izvor(zdenac)'. I dan danas se gomile ljudi sa tog izvora uzimaju vodu, jer kako kažu, jedino ta voda može da oslobodi potpun ugođaj Long Jing čaja. Ovaj čaj može doseći cijenu čak do vrtoglavih 4000 dolara za jednu funtu težine (453 gr)!


slika



List Long Jing-a je presovan, širok i oštar - po čemu je i prepoznatljiv. U proizvodnji ovog čaja se koriste vrhovi i dva lista, kao i dio stabljike. Svježi listovi čaja se presuju u woku, te konačni ishod ovisi o majstoru (čitaj: umjetniku) koji ga priprema. Do sada sam se susreo sa više čajeva ove vrste pa mogu zaključiti da ovisno o stepenu prženja, a samim tim i tonom lista, mijenja se okus i aroma. Naravno to ne izlazi iz osnovnog okvira ovog čaja, ali kod više uprženih listova je primjetna jača orašasta i prepržena nota popraćena određenom dozom trpkosti. Blaže uprženi listovi, u drugu ruku, imaju određene note dinstanog povrća (brokula, tikvica...) kao i sladunjav završetak (poput svježeg graška). Tonovi variraju od svijetlo zelene to tamno zelene, uz primjese žute. Kvalitet lista je ponekad teško ocijeniti dok se čaj ne proba.
Zanimljivo je da se ovaj čaj može grickati i suh (što upravo i činim dok ovo pišem) te koristiti u kulinarstvu, o čemu sam nedavno i pisao.

slika


Sa jednom i pol čajnom kašikom suhog lista i 250 ml vode na skoro 80C dobijete kristalno bistar čaj svijetlo zelenog tona. Iste listove možete zaliti bar još dva puta, dok veoma kvalitetan Long Jing možete zaliti i 5-6 puta! 
Ovaj čaj ima jednu finu preprženu notu praćenu jednakom orašastom notom koja pobliže podsjeća na pečeni kesten i košpice bundeve. Čaj je također svjež uz blagu notu dinstanog povrća te slatkast završetak koji se naknadno javlja. Blaža doza trpkosti se javlja na dnu šolje, u vidu taloga. Jedan od načina da se to izbjegne je da se čaj pije iz uske visoke čaše bez procjeđivanja listova, uz doljevanje tople vode kada se ispije oko 2/3 čaja.

slika


Mokri listovi otkrivaju sturkturu vrha sa dva lista koja je više nego djelimično polomljena zbog krhke strukture suhog lista. Ove listove možete koristiti i u kuhinji (prijedlog: salata, rižoto, pečenje...). Dodatna preporuka: 75C 3 infuzije (u min: 1,5 - 2 - 3).


Konačna ocjena - 87/100

Toliko od mene za ovaj put. Odlučio sam se na ovaj pristup 'jedan post - dva čaja' kako bih što prije recenzirao čajeve koji već čekaju na red. Samim tim sam slike sveo na 'suhi list, infuziju, mokri list' kako ne bih pretrpavao prostor. Kao i uvijek, svi prijedlozi, želje, komentari i kritike su dobrodošli. Ja se nadam da ću pored fakultetskih obaveza i pisanja recenzija za naminice.ba portalu uskoro moći objaviti još recenzija. 


4 komentara:

  1. pozdrav,ne misliš li da je 80 stupnjeva previše za long jing(dragon well)?Možeš li mi reći kakvu vodu koristiš za kuhanje čaja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo, za Long Jing 75-80 C je sasvim ok temperatura. Naravno, opet sve ovisi o ukusu kad je riječ o balansiranju količine vode, lista, temperature i vremena namakanja.

    Obično koristim flaširanu vodu sa niskom količinom minerala (optimalno Mg i Ca do 20 mg/l, bez hlora i sa što nižim HCO3), a najčešće ovu: http://img535.imageshack.us/img535/9830/130320122193.jpg

    Vrlo rijetko koristim vodu iz slavine, jer je ovdje gdje ja živim dosta tvrda i hlorisana pa zamaskira skoro sav okus i arome čaja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Osobno smanjim na 70stupnjeva.Vodu iz slavine ne koristim uopće. Često se veselim kad mi prijatelj donese vodu s jednog slavonskog izvora u međuvremenu i ja koristim flaširanu no imam 2 detalja oko toga gledam da je vod što friškije flaširana max. 2tjedna pprije kupovine i ovo:
    http://www.flaska.hr/
    topla preporuka,kad nasipam flaširnu u flašku čaj je mnogo bolji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam jesam li baš dobro shvatio, 'Flaška' je staklena boca - bez ili sa nekim dodacima koji je čine posebnom ? Iz BiH sam, tako da mislim da neću imati priliku da je vidim u skorije vrijeme.

      Izbriši